Spring til indhold

Gulvplaner

Calm young female in light casual wear sitting on floor against shelf in modern grocery store and looking at camera

Har du også kastet dig ud i dit livs største projekt? Ja, jeg tænker naturligvis på det projekt, der handler om at bygge sit eget hus. Det er et kæmpe projekt. Og en meget stor investering. Men hold fast, hvor bliver det lækkert at kunne sætte nøglen i hoveddøren og invitere familien ind for at fortælle, at her skal I bo i mange år fremover. Står du i denne situation? Så lyt til et godt råd om, hvordan du skal sikre dig, at din bolig bliver både energivenlig og giver jer et godt indeklima.

Isolering med undergulv

Først og fremmest er naturligvis vigtigt, at du skal sørge for, at huset er godt isoleret. Lige fra gulvet via ydermurene og op til loftet. Det har du sikkert læst alt om. Du har sat dig ind i hvilken form for loftsisolering, der er bedst for dit hus. Du har læst om isoleringsmaterialer og ventilation. Men har du fokuseret nok på gulvet? Du ved godt, at husets gulv består af flere lag – herunder også et isolerende lag. Men måske ved du ikke, at der findes et materiale, som kan sikre, at du får den bedst mulige isolering i undergulvet. Det hedder Thermotec. Dette er et nyt innovativt materiale til gulvisolering. Det anvendes under selve slidlagsgulvet, som oftest lægges ovenpå alle de installationer, som sikrer at vand og varme kan cirkulere. Thermotec er ikke kun isolerende imod varmetab. Det isolerer faktisk også imod lyd – og det kan være en fordel, hvis huset skal bygges i to plan. Det er jo ikke altid helt rart at skulle lytte til, at børnene slår vejrmøller oppe i legerummet. Thermotec kan altså også bruges i etagedæk.

Lad os bare sige, at dit hus kun skal bygges i et plan. Det bliver derfor en ret stor flade, hvorpå der skal lægges isolerende materiale i undergulvet. Her er Thermotec nemt at arbejde med, fordi det er så fleksibelt et materiale. Det består nemlig af bittesmå kugler, hvilket betyder, at det kan komme helt ud i hjørner og at det kan smyge sig op til rør, der skal sørge for gulvvarme eller vandtilførsel.

Slidlagsgulve

Det er nemt at lægge, og det tørrer i løbet af meget få dage. Det kan være en fordel, da du hurtigt kan få lagt et Estrich slidlagsgulv. Jo, Estrich slidlagsgulve består af beton. Men: Du kan faktisk spare på det materiale, hvis du lægger Thermotec under det. Det vil nemlig ikke være nødvendigt at bruge så meget beton til at få gulvet helt plant. Det sørger Thermotec nemlig for. Du skal derfor have et tyndere lag beton til at danne slidlagsgulvet. Og når du er kommet så langt, at du har fået lagt selve undergulvet i dit hus, så går det hurtigt med at få det færdigt. Du vil opleve, at hele familien vil involveres, fordi nu skal I til at beslutte jer for, hvilken gulvbelægning I skal gå på inde i huset: Fliser i de våde rum (køkken og bad)? Linoleum inde i børnenes legerum? Træ og tæpper i stuen og i værelserne?

Hvad er en erhvervsbygning?

Mange mennesker tror at erhvervsbygninger er store kasser med en masse kontorer i. Det er det også. Men erhvervsbygninger kan også være fx skoler, institutioner, hospitaler, kommunens kontorer, produktionsbygninger (fabrikker) eller supermarkeder. Og der gælder mange regler for den slags bygninger. Det er faktisk ret kompliceret at opføre en ny erhvervsbygning. Når sådan en bygning skal rejses, så skal der tænkes på slid, brandfare, funktionalitet og hygiejne. Det tænker vi måske ikke på, selvom vi har erfaring med at bygge en bolig.

I erhvervsbyggeriet skal der også indtænkes løsninger, der sikrer et godt indeklima, så brugerne af bygningen kan føle sig tilpas. Samtidigt skal løsningen også sikre, at materialevalget er så klimavenligt som muligt. Genbrugsmaterialer er ofte anbefalingen. Men i nogle tilfælde, så kan den nye teknologi være mere klimavenlig. Alt efter hvilken type erhvervsbygning det er, så former løsningen sig – og materialevalget afgøres.

Krav til slidstyrke

Er det fx et stort nyt supermarked, der skal opføres, ja så skal der ikke kun være et meget slidstærkt gulv. Der skal også være sikre elinstallationer. Et supermarked har jo brug for at kunne skabe god belysning samtidigt med at det skal sørge for at holde kølediske og eventuelt også ovne i gang. I sådan en bygning skal gulvbelægningen måske ikke være smuk. Men den skal være stensikker for forbrugerne at gå på. Den må ikke være for glat. Og den må gerne være isolerende. Derfor er det en god løsning at lægge et lag Thermotec i undergulvet, inden der så lægges et lag beton fra Estrich slidlagsgulve oven på. Oven på det lag kan der så lægges et tyndt lag farvet beton.

Det sikrer, at forbrugerne ikke glider på gulvet. Samtidigt sikrer det også, at kurvevogne ikke slider undergulvet helt itu i løbet af ingen tid. I nogle tilfælde kan der lægges et lag linoleum oven på slidlagsgulvet. Det er jo et blødt materiale og det er nemt at holde rent. Og det skal det være. Folk kommer til at vælte et glas syltede agurker. Glasset går i stykker og stumper. Væske fra glasset sprøjter ud over gulvet. Så det skal være nemt at holde rent, når det handler om gulvbelægning i supermarkeder. Linoleum er den bedste løsning. Der går jo ikke mere end højst 3 minutter, så er der en af de ansatte i supermarkedet, der må moppe væske og agurker op. Han eller hun må på knæ for at samle glasstumper op. Så jo, der er en god grund til at linoleum er det foretrukne materiale, når det handler om supermarkeder.

Tæppefliser er dekorative

Omvendt, så er der mange banker, der foretrækker at lægge tæpper eller tæppefliser i lyse farver på deres gulve. Hvorfor? Fordi tæpper får os til at lade være med at være tale meget højt. De virker lydisolerende. Og vi har det jo, sådan, at når vi skal tale med vores bankrådgiver om vores privatøkonomi, så vil vi helst ikke have, at alle andre, der befinder sig i det samme rum, lytter til samtalen. Det er en privat samtale. Samtidigt bevirker den lyse farve, at vi ser positivt på tingene under samtalen.