Spring til indhold

Stort tøj til ham og hende

Store piger

På samme måde, som der findes madsnobber, så findes der også tøjsnobber. Snobber? Ja, det er den slags mennesker, der har en forudindtaget idé om, hvordan tingene er. Derfor vil de ikke engang forsøge at bruge eller smage andre produkter end dem, de kender. De betaler ofte dyrt for deres snobberi. Ikke kun fordi det er mærkevarer – eller sjældne delikatesser, de køber. Så sandelig også, fordi de handlende godt ved, at de findes. De kan dog risikere at komme til at betale for dårlig kvalitet. Desværre.

Jeg forstår godt deres holdning. Har vi først følt os godt tilpas med et bestemt brand – tøj, mad, bil mv, så forlader vi sjældent brandet. Der sker dog det, at vi forandrer os – sådan i løbet af livet. Vi bliver ældre. Lidt mere erfarne – og måske lidt mere velovervejede. Det er sundt. Måske må vi se os nødsaget til at forlade et brand, simpelthen fordi vi ikke længere har råd til at købe produkter fra lige præcist det brand. Eller fordi vi måske kommer ud for en dårlig erfaring med det. Det hænder jo, at et brand ikke lever helt op til den kvalitet, som det lover og vores forventninger. Fx når det handler om tøj.

Tøjmærker og snobberi

Hvorfor skal det altid være, kendte brands, vi køber vores tøj fra? Der findes jo udmærket tøj, som ikke har et ’navn’. Ofte er tøj uden et brand ret god kvalitet. Og ofte kan vi godt se, at det har et ’navn’, men det er ikke kendt. Derfor bliver det ligesom smidt ind i den mørke ende af klædeskabet. Det er synd. Og det giver os, der ikke har råd til de dyre mærker, komplekser. Og skal jeg sætte det helt på spidsen: Du kan ikke købe smart tøj fra de dyre brands, hvis du er lidt stor i det – eller hvis du er for lille. Hvis du fx har brug for dametøj i store størrelser, så må du ofte lede efter tøj, der ikke er kendetegnet med et kendt logo. Du kan til gengæld finde tøj i meget god kvalitet. Så det er måske på tide, at du glemmer alt om at skulle klemme dig ned i et par bukser, du godt ved, du ikke kan passe, men har en drøm om at købe – fordi de er designet af et kendt brand?

Ved du, hvad? Du skal tænke på, at det tøj, du bruger, skal klæde dig. Og så skal du være lidt ligeglad med, om det er brandet eller ej. Det handler om, at du skal have det behageligt, når du har tøjet på. Derfor skal du ikke ligge der på sengen og trække maven ind, når du tager bukserne på. Du kan alligevel ikke undgå, at dellen falder ud over livremmen. Alle vil kunne se det. Og du vil lide. Det strammer nemlig. Det er ubehageligt at gå i et par bukser, som er for små. Så brug alle de tilbud, vi har om at kunne købe tøj i store størrelser. Det er altid god kvalitet. Oftest er det også flot design.

Også store mænd

Det her med tøj kan godt gå hen og blive et problem. Især for mange store mænd. Det er sådan set ikke, fordi det er svært at finde tøj til store mænd hos storedrenge.dk. Det er bare svært at finde tøj, der kan udtrykke hans individuelle stil. Og det er der jo en del mænd, der gerne vil. De har nemlig deres egen stil, og den vil de gerne vise omverdenen.

Det er rigtigt nok, at tøjet, som de store mænd kan købe, er smart. Det er moderne. Det har de rigtige detaljer. Der er bare det at indvende imod tøjet til store mænd, at det altid er ret anonymt. Det er meget svært for mænd, der har behov for tøj i store størrelser at finde tøj, der ikke er sort, mørkeblåt, mørkegrønt eller gråt. Det er svært for dem at finde tøj i moderne og opsigtsvækkende farver. Ok, de kan være heldige at finde en rød jakke. Men hvad med et par orange jeans? Det er stort set umuligt. Og – tro mig – der findes faktisk mænd, der er glade for farver – også i deres garderobe. Det eneste klæde, som de som regel kan finde i flotte farver, er tørklæder. Hvorfor skal store mænd klædes så anonymt på? Er det, fordi vi – designerne – tror, at det vil de helst? Har vi ret?

Mænd kan også lide at dresse op

Jeg tror ikke, at vi har ret. Jeg tror, at vi fratager mange mænd lysten til at klæde sig på, fordi de ikke har mulighederne for at eksperimentere med farver og forskellige sammensætninger. Jeg tror faktisk, at mange af de rigtigt store mænd savner at kunne være lidt mere udtryksfulde i deres påklædning. Har det noget at gøre med, at vi – her i landet – generelt ikke vil skille os ud fra mængden? Er det derfor, at vi kun designer tøj til store mænd i de klassiske farver og snit?

Hvis vi nu bare kigger lidt væk fra Danmark, så kan vi jo se, at der er mange store mænd, der faktisk tør gå med tøj, der er farverigt, og som faktisk viser, at de har en størrelse, der ikke bare er XL. De virker måske lidt ’festlige’ for os. Men de har det godt med at bruge forskellige farver i deres påklædning – og de er ikke kede af, at de er store.

Måske skulle vi lære noget af, hvad designere i fx USA eller Afrika kan. De kan nemlig lave tøj til store mænd, der både er farverigt, behageligt, for mændene at have på – og som ikke er dyrere at producere end tøjet i de lidt kedelige farvenuancer, som vi altid arbejder med her i landet. Måske er det på tide, at vi giver de store mænd en chance for at udtrykke sig – også via deres påklædning. Måske bør vi bruge lidt tid på at skabe farverigt tøj til store mænd – blot for at teste, om det er noget, der mangler på markedet. Vi kan – med garanti – helt sikkert fremkalde smil hos de mænd, der leder efter stort tøj. Måske fejler eksperimentet. Men kunne du tænke dig at være med til at undersøge, om der er et marked for farverigt tøj til store mænd?